Martin Börjessons bilder

Betraktelser genom en lins - ibland små bildberättelser från vardagen

GFF Herrjuniorer mot AIK Skövde

Sport

Under ett antal år har jag roat mig med att fotografera sport. Det är förstås barnens aktiviteter som lett mig dit. Är man intresserad av foto är det ibland svårt att låta bli att ta med sig kameran.

Om man dessutom är som jag och har svårt att hantera mitt engagemang från läktaren är foto en ännu bättre medicin. Att stå vid sidan om en arena och försöka fånga händelser och känslor som forsar förbi i det okoreograferade men ändå reglerade skådespelet är så oerhört fascinerande att jag ofta kan glömma bort att bli för engagerad i själva tävlingsmomentet.

Det är till och med så att jag ibland inte hänger med i hur många mål som gjorts och av vilket lag.

Istället sjunker jag in i själva spelet runt bollen och försöker hela tiden förutse nästa möjliga bildläge.

En av mina riktlinjer när jag fotograferar fotboll handlar om att fånga ansiktet, intentionen och bollen. Helst mer än ett ansikte, men ibland är det svårt att få med mer än ett.

Det är hela tiden en konflikt mellan intentionen, var bollen är och hur ansiktet syns i bilden. Helst skall bollen vara nära men ibland fungerar det när bollen är en bit ifrån också. En känsla av spänning eller riktning kan infinna sig ändå.

Ibland kan även bilder utan ansikten fungera, men då behöver det finnas tillräckligt mycket energi i rörelserna. Dessutom är det bra om man kan se intentionen i rörelsen tydligt även utan ansikten och blickar.

Då och då händer något spektakulärt som när någon satsar för fullt, krockar och kanske ramlar. Precis då behöver man vara med och trycka av. Helst vill man då dessutom ha flera bilder av händelseutvecklingen.

För mig är det en slags terapi att fotografera idrott. Att få chansen att helt ostört få fånga uttryck, känslor och händelser då subjekten är fullt engagerade i vad de håller på med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *