Fotbollssäsongen har dragit igång och sonens lag GFF som ligger i division 4B spelade häromdagen hemma mot Kungsladugård.

Tidigare har jag fotograferat sport med min Nikon D800, som egentligen är en kamera för mer långsamma verksamheter som landskap och porträtt. Eftersom jag nyligen köpt en Fuji X-T3 för kunna filma med bättre kvalitet tänkte jag att den skulle gå att använda för sport också…? Kanske för att den är lite modernare och snabbare i alla fall.

Eftersom jag inte omedelbart ville köpa Fuji-objektiv för just sport ville jag förstås först prova med en adapter för Nikon-objektiv. Den enda adapter som kunde hantera autofokus var Fringer NF-FX så jag köpte en via Amazon eftersom ingen sålde den i Sverige.

Med en relativt liten spegellös kamera, en adapter från tredje part och min fantastiska Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II började jag härom helgen försöka mig på lite fotboll. Denna match var andra gången med detta kit och eftersom matchen startade hyfsat tidigt på kvällen var ljusförhållandena inte de sämsta heller.

Det tar förstås lite tid att lära sig att fotografera fotboll med en helt ny kamera. Men att dessutom göra det med en spegellös kamera är definitivt en utmaning.

Experimentet har dock gått överraskande bra. En adapter mellan en kamera och ett objektiv av två olika märken gör förstås alltihop lite svåranalyserat… så när kameran plötsligt inte hittar fokus under en serie, är det min egen oförmåga, kamerans inställning, kamerans oförmåga, adapterns fördröjning eller möjligen någon annan orsak som jag skall leta efter?

Även om träff-procenten på skarpa bilder inte är lika hög som med min invanda Nikon D800 är jag ändå imponerad. För dels har jag lite bättre räckvidd (X-T3 är en crop-sensor kamera) och dels hjälper det ha den högre hastigheten på 11 bilder per sekund (och möjlighet till 30 bilder/sek vid behov med ES).

Experimentet fortsätter.